Konserwowe papryczki chili



Przepis na konserwowe papryczki chili wypatrzyłam na blogu Passion fruit rok temu. Weszły na stałe do mojej listy obowiązkowych przetworów. Innym sposobem na przechowanie papryczek chili jest ich zamrożenie. Odcinam wtedy ogonki, wyjmuję pestki i wkładam do plastikowych pudełek. A w zimie są jak znalazł, jako dodatek do rozgrzewających dań.

Konserwowe papryczki chili
Składniki (na 2 słoiki):
  • 500 g czerwonych papryczek chili
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Uwaga ! Papryczki są ostre, ja podchodzę do nich zawsze w rękawiczkach jednorazowych !
Papryczki myjemy, usuwamy gniazdka i część pestek. W pestkach znajduje się kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek. Jeśli lubicie bardzo ostre papryczki nie usuwajcie pestek. Ja usunęłam ich większą część.
Następnie papryczki kroimy w paski i wkładamy do wyparzonych słoików.
W garnku podgrzewamy składniki marynaty, zalewamy nią papryczki, mocno dokręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.
Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami i przykryte ściereczką.

Komentarze

  1. Ogromnie mi miło, że Ci przypadły do gustu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz