Szafranowy pilaw z kurczaka


Dzisiaj proponuję lekki obiad w kolorach lata i z aromatami Orientu.  Tak więc dziś zapraszam na szafranowy pilaw z kurczaka, idealny na letnią pogodę.  Idealny bo jego kolor piękny, typowo letni i słoneczny. A po drugie bo danie jest lekkie  z  orzeźwiającą nutką cytryny.



Szafranowy pilaw z kurczaka


Proporcje na 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
Marynata:
  • 200 g naturalnego jogurtu 
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 700 g piersi z kurczaka
  • sól morska
Pilaw:
  • 250 g ryżu jaśminowego
  • 4 strączki kardamonu
  • sok i strata skórka z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki oleju arachidowego
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska



Wykonanie:
Składniki marynaty mieszamy w  misce. Kurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1- 2 godziny.
Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy do namoczenia.
Na patelni prużymy orzechy i migdały, aż do lekkiego zbrązowienia.
Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju, wrzucamy ryż i delikatnie przesmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy rozgniecione strączki kardamonu oraz skórkę i sok z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż do momentu wchłonięcia się płynu. Gdy ryż będzie prawie miękki na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy  na nim partiami kurczaka.
Usmażonego kurczaka dodajemy do ryżu, wsypujemy uprażone orzechy i posiekaną natkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. No to akurat nadarza się okazja :-),
      A możesz weźmiesz udział w konkursie ?

      Usuń

Prześlij komentarz