Zupa z zielonej soczewicy



Wypatrzyłam ten przepis na gruzińską zupę z soczewicy na moim ulubionym blogu Lepszy smak. Postanowiłam wypróbować i potwierdzam, jest pyszna,  sycącą i bardzo wydajna ;-)). Po wystygnięciu ma tendencję do gęstnienia, trzeba więc dolewać do niej wody.
Pamiętajmy, że warzywa strączkowe zawierają niewielką ilość tłuszczu, natomiast dużo błonnika. Są też bogatym źródłem wielu witamin, mi. in.z grupy B, i mikroelementów. I co ważne nie tracą ich podczas gotowania.
Zupa z zielonej soczewicy

Składniki:
400 g zielonej soczewicy
1 spora marchewka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 1/2 litra dowolnego bulionu
oliwa
sól i pieprz



Wykonanie:
Cebulę kroimy,  czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie, po 4-5 minutach należny dodać startą na grubej tarce marchewkę, po kolejnych 4 minutach dodać soczewicę. Chwilę smażyć i zalać bulionem. Do gotującej się soczewicy dodać przyprawy. Gdy soczewica będzie miękka, zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Gdyby zupa była zbyt gęsta należy dolać do niej więcej bulionu, ewentualnie wody. To kwestia indywidualna, jak gęstą zupę preferujemy.

Komentarze