Sałatka Cezar


Wraz z pojawieniem się słońca za oknami mamy coraz większą ochotę na odchudzone dania i sałatki. Dziś sałatka Cezar, wprawdzie oryginalny przepis nie zawiera pomarańczy, ale starsze dziecko się uparło... i u nas jest z pomarańczą :-).

Sałatka Cezar
Składniki:
1/2 sałaty lodowej lub rzymskiej
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 czerwonej cebuli
4-5 kromek pieczywa tostowego
1 pomarańcza
50 g sera  parmezan
1 ząbek czosnku
olej z oliwy
1 żółtko
sok z cytryny
sól, pieprz

Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy solą i pieprzem i smażymy do delikatnego zbrązowienia. Przykrywamy.
W małym pojemniku miksujemy czosnek, żółtko, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.  Robimy taką ilość sosu, aby nam starczyła również do delikatnego polania nim chleba tostowego przed podsmażeniem. Tosty zyskają wtedy na smaku :-).
Chleb tostowy kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, polewamy delikatnie naszym sosem. Gdy będą lekko brązowe wyłączamy ogień, a tosty przykrywamy, aby nie wystygły.
Sałatę kroimy w paseczki, na nią układamy pierś z kurczaka, grzanki, cebulę pokrojoną w krążki i obraną pomarańczę pokrojoną w kawałki. Całość polewamy sosem i posypujemy świeżo startym serem.

Komentarze