Smażone kalmary z chili i czosnkiem


Owoce morza to bardzo pyszne i szybkie dania. Nie wymagają dużo dodatków i są proste w przygotowaniu. A poza tym mało kaloryczne :-). Oczywiście najlepsze są świeże, ale nie wszędzie można je dostać, wtedy trzeba się posiłkować mrożonymi.

Smażone kalmary z chili i czosnkiem

Składniki:
1 kg mrożonych krążków kalmara
4 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
sok z cytryny
olej z oliwek
natka pietruszki
sól

Wykonanie:
Kalmary rozmrażamy i pozwalamy im ociec na sitku. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i papryczkę.  Dodajemy kalmary. Smażymy na dużym ogniu przewracając co jakiś czas. Kalmary smażą się b. szybko, to kwestia 5-7 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy natkę, sok z cytryny i sól.
I gotowe ! 

Komentarze

Prześlij komentarz