Pizza z cukinią i pesto


Przy okazji pieczenia pizzy Margherity pomyślałam, żeby spróbować upiec pizzę z cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-)

Pizza z cukinią i pesto
Składniki na 2 placki:

  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 ml mleka
  • 80 ml cieplej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy  z oliwek EV
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii





Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).
Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.
Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plasterki cukinii, posypuję serem i skrapiam oliwą.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 20 minut.
Po wyjęciu posypuję listkami oregano.

Komentarze

Prześlij komentarz