Sernik na zimno z borówką amerykańską



Teraz to już na prawdę koniec sezonu borówkowego ! Sernik, który dziś Wam polecam wypatrzyłam na blogu Lawendowy dom. Zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia ! Wprawdzie tam był jagodowy, ale myślę, że zamiana na borówki nie wypadła źle :-)
Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie jest zbyt kaloryczny, bo robiony na jogurcie, a nie na kremówce. A efekt wizualny, jak widać na zdjęciu, rewelacyjny ! Zaświadczam, że walory smakowe równie boskie :-)




Sernik na zimno z borówką amerykańską
Składniki:
Spód:
  • 160 g ciastek owsianych
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g masła
Masa serowa:
  • 500 g mielonego białego sera
  • 300 g naturalnego jogurtu
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 200 g borówek
Masa owocowa:
  • 300 g borówek
  • 50 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny


Wykonanie:
Spód
Formę o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą. Płatki i ciastka miksujemy na kruszonkę i następnie zalewamy roztopionym masłem, mieszamy i wykładamy na dno formy. Wyrównujemy i dociskamy.

Masa serowa
Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wkładamy ser, jogurt, skórkę z cytryny i cukier, miksujemy. W osobnej misce miksujemy borówki,  dodajemy je do masy serowej i mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę i przez chwilę miksujemy do całkowitego połączenia się żelatyny z masą serową. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód.

Masa owocowa
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się  żelatyny. Borówki zasypujemy cukrem i  miksujemy. Następnie dodajemy do nich przestudzoną żelatynę, znowu miksujemy i wylewamy na masę serową.
Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 5-6 godzin.

Komentarze

  1. Wygląda piękne,tak letnio!
    Smakuję oczami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to jedne z moich ulubionych fotografii :-)

      Usuń
  2. Pewnie to zrobię bo bardzo łatwy przepis na serniczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Obie moje masy są brązowe a nie fioletowe, to wyglada okropnie 😩 zaczęły zmieniać kolor stopniowo podczas zastygania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmm, to ciekawe. Robię serniki z borówki często, nawet teraz jeden się chłodzi, i nigdy mi się tak nie zdarzyło. Zawsze jest fioletowy kolor

      Usuń
  4. A czy ser może być z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz