Pieczona dynia

pomarańczowa dynia w plastrach
Pieczona dynia



Sezon dyniowy w pełni! Co roku pojawiają się nowe odmiany dyni, na straganach aż mieni się od jesiennych kolorów! Odmianę z wyspy Hokkaido, Uchiki Kuri na pewno wszyscy smakosze dyni znają, dzisiaj obok niej pojawia się nowa odmiana tego warzywa: Futsu Black. Ta odmiana, tak jak  i Hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórką.
 
Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić puree, a następnie je zamrozić.
Na blogu jest przepis na → zupę krem z pieczonej dyni i mnóstwo innych przepisów na wykorzystanie pieczonej dyni → dynia na wytrawnie, moje ulubione przepisy oraz dynia na słodko, najlepsze domowe przepisy.

 
plastry upievzonej dyni z przyprawami

 

Pieczona dynia

Składniki: 
  • dynia (u mnie Hokkaido i Muscat de Provence)
  • oliwa EV
  • sól
  • kumin
  • chili
  • czosnek





Wykonanie w dwóch wersjach

Jako baza do dań wytrawnych
  • Dynie pokrój na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. 
  • Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Następnie posmaruj je delikatnie oliwą i posyp przyprawami.
  • Piecz  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (termoobieg) przez około 25-30 minut.
 
Jako baza do dań słodkich

  • Dynie pokrój na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. 
  • Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Następnie posmaruj je delikatnie oliwą.
  • Piecz  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (termoobieg) przez około 25-30 minut.



dynia w plastrach

Komentarze

  1. Jak to dobrze, że gospodarstwo Państwa Majlertów mam pod ręką - taka pieczona dynia może konkurować z niejednym daniem!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się cieszę, bo też mieszkam niedaleko :)

      Usuń

Prześlij komentarz