Kolejna propozycja na świąteczny stół lub do udekorowania naszej choinki albo bożonarodzeniowych stroików. Gwiazdki będą też miłym podarunkiem dla kogoś bliskiego. Do zrobienia piernikowych gwiazdek użyłam ciasta przepisu na choinki z piernika. Bardzo fajnie mi się z nim pracowało, dobrze się wałkowało i nie przyklejało do blatu. Do zrobienia gwiazdek będziemy potrzebować 2 rozmiarów foremek. Jeśli kupiliśmy komplet składający się z różnych rozmiarów, użyjmy tej największej i tej najmniejszej.
Piernikowe kolorowe gwiazdki
Czas przygotowania: 6 godzin
Składniki:
230 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka płynnego miodu
1 duże jajko
5 szklanek mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki domowej przyprawy do piernika
szczypta soli
Lukier królewski:
2 białka
2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo
kolorowa posypka
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy.
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta.
Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką dużą gwiazdkę, a następnie w niej najmniejszą.
Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier.
Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając.
Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za zdobienie gwiazdek. Do dekoratora wkładamy lukier i wyciskamy go robiąc cienkie linie ( użyłam tutki z najmniejszym otworkiem), następnie mokry lukier posypujemy posypką. Jeśli nie posiadamy dekoratora możemy użyć zwinięty w rożek papier do pieczenia lub śniadaniowy.
Pierniczki pozostawiamy do zaschnięcia lukru.
Pierniczki pozostawiamy do zaschnięcia lukru.
Śliczna dekoracja! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do pracy ;)
Usuńech te swieta.. zblizaja sie wielkimi krokami :)
OdpowiedzUsuńAniu, tak... nieubłaganie :)
UsuńPiękne gwiazdeczki. :) Cieszę się, że dołączyły do Festiwalu :)
OdpowiedzUsuń