Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim


Ostatnio chodzi za mną kuchnia azjatycka. Uwielbiam  w niej połączenie mleka kokosowego ze świeżym imbirem i ostrą papryczka chili. Postanowiłam, więc przygotować na obiad mięsne danie, które będzie się inspirowało tym zakątkiem świata.
Danie jest pikantne, więc jeśli nie przepadacie aż tak bardzo za takimi ostrymi smakami, możecie zmniejszyć ilość papryczek. Do pulpecików podałam kaszę bulgur.


Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • szczypta cynamonu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia pulpetów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
Mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego pieprz cayenne, 2 rozgniecione ząbki czosnku, szczyptę cynamonu, 1 posiekaną papryczkę chili i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i dokładnie wyrabiamy.
Zwilżonymi zimną wodą lub olejem rękoma formujemy pulpety, obtaczamy je następnie w mące i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni smalcu roślinnym.
W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w piórka, 2 pozostałe ząbki czosnku miażdżymy, 2 papryczki drobniutko kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzany na głębokiej patelni smalec roślinny, dodajemy do nich starty na tarce imbir i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory i mleczko kokosowe, sos sojowy i obsmażone pulpety. Wszystko gotujemy razem około 15 minut.

Komentarze