Ajwar, pasta z pieczonych warzyw

czerwona-pasta-na-kromce-chleba

 Oto ajwar, bardzo smaczna pasta czy też sos przygotowany na bazie pieczonych warzyw: papryki i bakłażana. Potrawa ta wywodzi się z kuchni bałkańskiej i różni się nieco swoim składem w zależności od regionu. Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera na przykład pomidorów. Równie dobrze smakuje na ciepło, jaki na zimno. Możemy ją robić na bieżąco, albo zawekować  w słoikach, żeby pozostała z  nami na dłużej. Jest doskonała do wszystkich mięs, ale ja najrzadziej ją lubię z kawałkiem wiejskiego chleba.



Ajwar, pasta z pieczonych warzyw

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
  • 800 g czerwonej papryki
  • 500 g bakłażana
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska


Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a bakłażana nakłuwamy widelcem. Paprykę stawiamy wycięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bakłażana kładziemy obok  i pieczemy na funkcji termoobiegu przez około 40 minut. Papryka powinna ściemnieć i się lekko przypiec. Po upieczeniu warzywa wkładamy albo do torebki foliowej albo do miski, którą przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie paprykę obieramy ze skórki, a bakłażana kroimy na pół i wyjmujemy z niego miąższ.
Czosnek obieramy i miażdżymy. Warzywa wkładamy do garnuszka, dodajemy wszystkie przyprawy, delikatnie miksujemy i dusimy na małym ogniu przez 25 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz