
Bardzo podobną sałatkę robiłam już jakiś czas temu, przepis znajdziecie tutaj. Sałatka bardzo nam zasmakowała, więc postanowiłam ją zrobić ponownie, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie próbowała pozmieniać :-). Tak więc powstała równie smakowita wariacja na jej temat, tym razem z dodatkiem zblanszowanego kalafiora. Idealna, lekko rozgrzewająca propozycja na jesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 małego kalafiora
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze. Kalafiora dzielimy na różyczki gotujemy na parze przez dosłownie 3 minuty. Możemy też go po prostu zalać wrzątkiem i po 2 minutach odcedzić.
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy na sitku. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy, natkę i czosnek. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy.
Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do sosu, mieszamy.
"Piękna, Polska Jesień" na talerzu. Piękna i bardzo smaczna! Aż się cieszę, że to już ten czas chłodów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.
Dokładnie tak, polska złota jesień :-)
Usuńale jesienne kolory! pyszne smaki :)
OdpowiedzUsuńPrawda ? Też mi zapachniało jesienią :-)
Usuń