Polędwiczki wieprzowe w śmietanie

plastry-miesa-w-brazowym-sosie

Dzisiaj świąteczna propozycja, ale tym razem obiadowa. Polędwiczki przygotujemy szybko, więc to danie nie wymaga długiego stania w kuchni przy garach, co w czasie Świąt jest bardzo istotne. My najbardziej lubimy je jeść z pure z  ziemniaków, ale do mięsa również idealnie będzie pasował ryż czy kasza.




Polędwiczki wieprzowe  w śmietanie

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz
  • 200 g śmietany 18 %
  • 250 g pieczarek
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i pieprz, dokładnie mieszamy.
Mięso dokładnie płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą polędwiczkę kroimy w poprzek na pół i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim polędwiczki z każdej strony. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, chwilę przesmażamy. Wlewamy resztę marynaty z mięsa, śmietanę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.

Komentarze