Sos musztardowy na białym winie

zolty-sos-w-bialej-sosierce

Sos musztardowy na ciepło przygotowany na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem białego wytrawnego wina to doskonały dodatek do rożnego rodzaju mięs. U nas w domu jest najchętniej jadany z ozorkami lub domową białą kiełbasą.


Sos musztardowy na białym winie

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3,5 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
W garnuszku rozpuszczamy masło, gdy będzie płynne dodajemy do niego mąkę i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dolewamy wino i mieszamy rózgą,  a po chwili dolewamy mleko. Wszystko szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się nam grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Gdyby sos był za gęsty dolewamy do niego odrobinę mleka. Do sosu dodajemy musztardę i przyprawy. Mieszamy i podajemy na ciepło.


Komentarze

  1. Witam:)
    może być mąka pszenna czy razowa??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z razową bym raczej nie ryzykowała, zwykła pszenna, już dopisałam :-).

      Usuń
  2. Pyszny!
    Ja lubię słodkawe smaki i dodałam 2 łyżeczki miodu - również super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka musztarda będzie najlepsza?😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to kwestia gustu, my lubimy dijon, tylko na jest nieco ostrzejsza od sarepskiej.

      Usuń

Prześlij komentarz