Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych


Dzisiaj zapraszam na wiosenną zupę, będzie do zupa ogórkowa z  ogórków małosolnych. Nie jest to taka klasyczna zupa ogórkowa, ponieważ nie jest taka kwaskowata. Ta jest zdecydowanie bardziej delikatna. natomiast jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego.



Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej), ewentualnie wody
  • 3 udka z kurczaka
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 6 sporych ziemniaków
  • 5 dużych ogórków małosolnych
  • sól
  • pieprz
  • posiekany koperek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

Wykonanie:
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą niż włoszczyznę), dorzucamy do mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty.
Zupę wyłączamy, dodajemy do niej śmietanę, a na talerzu posypujemy koperkiem.


Komentarze

Prześlij komentarz