Zielone pierniczki choinki


Dziś kolejna odsłona świątecznych wypieków, pewnie już jedna z ostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł ? Tym razem upiekłam pierniczki w formie choinki i postanowiłam   ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince. 



Zielone pierniczki choinki

Składniki:
Ciasto
2 żółtka
120 g cukru
150 g miodu
120 g masła
400 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej

Lukier królewski
1 białko
1 szklanka cukru pudru
zielony barwnik spożywczy w proszku
cukrowe gwiazdki

Wykonanie:
Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę.
Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cały czas ubijając.
Do gotowego lukru dodajemy odrobinę barwnika i oceniamy kolor. Barwniki rożnych firm mają inną "moc", więc dobrze jest zacząć od małej ilości barwnika, a w razie potrzeby dosypać go więcej.
Lukier przekładamy do dekoratora lub do plastikowego woreczka z wyciętą dziurką i lukrujemy nasze choinki. Na koniec przyklejamy gwiazdki i zostawiamy na kratce do wyschnięcia.


Komentarze

Prześlij komentarz