Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym

Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym

30/09 2014
Dziś na blogu pozostajemy w jesiennym nastroju. Za oknem piękna słoneczna polska złota jesień, możemy sobie więc pozwolić na deser na zimno, to znac…
Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem

Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem

29/09 2014
Dzisiaj proponuję przepis na zdrową i lekką przekąskę z faszerowanych pomidorów.  Farsz jest troszkę nietypowy, bo jego głównym składnikiem jest kasz…
Cukinia zapiekana z grzybami

Cukinia zapiekana z grzybami

29/09 2014
kategoria  ·    ·  
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, idealnie współgra z każdym dodatkiem. Odmian cukinii jest wiele, ale ja ostatnio upodobałam  sobie tę małą okrąg…
Smacznie w "Rybnej chacie"

Smacznie w "Rybnej chacie"

28/09 2014
kategoria  ·    ·  
W dzisiejszym  wpisie chciałam się z Wami podzielić moją opinią na temat pewnej drewnianej chaty znajdującej się w okolicach Tarczyna, w której można…
Domowa harissa, ostra pasta z chili

Domowa harissa, ostra pasta z chili

28/09 2014
kategoria  ·    ·  
Sezon na paprykę w pełni, więc i przy okazji papryczki chili też obrodziły. Znajdziemy je  w sklepach w  dobrej cenie. Nie pozostało mi nic innego, j…
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami

Pęczak ze szpinakiem i pomidorami

27/09 2014
kategoria  ·    ·  
Nie wiem czemu, ale jesień od zawsze kojarzy mi się z kaszami. Może to dlatego, że kiedyś kasza akompaniowała tylko cięższe mięsne dania, które poda…
Chlebki z patelni II

Chlebki z patelni II

26/09 2014
kategoria  ·    ·  
Dzisiaj kolejna odsłona chlebków  z patelni. Tak jak pisałam już poprzednio, bardzo mojej rodzince przypadły one do gustu. Dzisiaj będzie wersja prz…
Dynia zapiekana z grzybami

Dynia zapiekana z grzybami

25/09 2014
kategoria  ·    ·  
Sezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z inny…
Sałatka ziemniaczana z fasolką

Sałatka ziemniaczana z fasolką

24/09 2014
kategoria  ·    ·  
Za oknem powiało chłodem... jesień, niestety... Pora więc wrócić do nieco cięższych dań. Na początek polecam aromatyczną, pikantną i rozgrzewającą …
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw

Ajwar, pasta z pieczonych warzyw

22/09 2014
Oto ajwar, bardzo smaczna pasta czy też sos przygotowany na bazie pieczonych warzyw: papryki i bakłażana. Potrawa ta wywodzi się z kuchni bałkański…
Suszone grzyby

Suszone grzyby

21/09 2014
Jak co roku, we wrześniu uruchamiam moją suszarkę do grzybów i owoców. Suszyłam już jabłka , teraz przyszła pora na grzyby. Tym razem suszyłam podgrzyb…
Szybka tarta z figami

Szybka tarta z figami

20/09 2014
kategoria  ·    ·  
Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciła…
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami

19/09 2014
Nie raz już pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję j…
Normandzki chleb jabłkowy

Normandzki chleb jabłkowy

17/09 2014
kategoria  ·    ·  
Nadeszła pora  na kolejne wspólne pieczenie, czyli  na  wrześniową piekarnię, organizowaną przez Amber z bloga  Kuchennymi drzwiami.  P rzepis  mistrza J…
Sos grzybowy II

Sos grzybowy II

17/09 2014
Sezon grzybowy w pełni ! Grzyby  na zupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco…
Panini z szynką

Panini z szynką

16/09 2014
kategoria  ·    ·  
Dziś na blogu kolejna propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, t…
Aromatyczne suszone jabłka

Aromatyczne suszone jabłka

15/09 2014
kategoria  ·    ·  
Czas robienia przetworów to nie tylko dżemy, konfitury, przeciery czy warzywa w octowych marynatach. Dla mnie to także suszenie warzyw i owoców. W ty…
Pieczone cytrynowe ziemniaki

Pieczone cytrynowe ziemniaki

12/09 2014
Wracam na bloga po krótkiej urlopowej i remontowej przerwie z prostym, ale bardzo aromatycznym przepisem na ziemniaki.  Doskonałe zarówno na ciepło, …
Zapasy na zimę: mrożona fasolka  szparagowa

Zapasy na zimę: mrożona fasolka szparagowa

4/09 2014
kategoria  ·    ·  
Sezon na przetwory w pełni. Jak co roku, oprócz zapasów słoikowych mrożę także owoce, warzywa i zioła. Dzisiaj chciałam Wam pokazać jak w prosty spo…
Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

3/09 2014
kategoria  ·    ·  
W czasie Lekcji gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim przygotowaliśmy między innymi długo pieczone żeberka z konfiturą z czerwonej cebuli…
Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówki amerykańskiej

2/09 2014
Pisałam już wcześniej, że moje krzaczki borówki amerykańskiej w  tym roku całkiem oszalały ! Posiadam trzy krzaczki, a borówek jest tyle, że nie spos…
Buraczane gnocchi

Buraczane gnocchi

1/09 2014
kategoria  ·    ·  
Dziś kolejna wersja włoskich gnocchi, tym razem na kolorowo. Zostało mi trochę  pure z pieczonych buraków  i skoro można zrobić zielone kluseczki, to …