Na zakończenie
Karnawału proponuję Wam jeszcze amerykańskie ciacha, czyli donuty.
Możemy je podawać polukrowane lub oblane polewą czekoladową. Fajnie wyglądają przyozdobione kolorową posypką cukrową. Uwielbiam te ciacha na równi z naszymi tradycyjnymi pączkami.
Przepis pochodzi z książki "Nueva York. Recetas de culto" Marca Grossmana.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na karnawałowe ciastka:
- Oponki serowe
- Małe pączki z cukrem pudrem
- Chrust czyli faworki
- Pączki z pomarańczową konfiturą
- Pączki serowe
- Churros
- Churros con chocolate
- Donaty (donuts)
- Faworki, czyli chrust II
- Faworki z piekarnika
- Donaty (donuts) z piekarnika
Donaty (donuts)
Czas przygotowania: 3 godziny
Proporcje na 16 sztuk
Składniki:
- 415 g mąki pszennej (dodałam odrobinę więcej)
- 15 g świeżych drożdży
- 180 ml letniego mleka
- 35 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- 5 łyżeczek mleka
- kolorowa posypka
Wykonanie
- Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto.
- Ciasto będzie klejące.
- Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podwoi swoja objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wykrawamy donaty.
- Ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale można też użyć szklanki i kieliszka.
- Wykrojone ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.
- Donaty smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
- Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Gdy donaty stygną robimy lukier.
- Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy esencję i mleko, wszystko dokładnie mieszamy.
- Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką.
Wyszły Ci idealnie! Pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńOlu, dziękuję bardzo :-)
UsuńDodajemy tak małą ilość drożdży?
OdpowiedzUsuńDodajemy tak małą ilość drożdży?
OdpowiedzUsuńa gdzie kupię maszynkę taką do robienia donatów bo zamierzam zrobić
OdpowiedzUsuńKupiłam ją przez Internet w którymś ze sklepów z akcesoriami kuchennymi, było to dawno, nie pamiętam więc w którym :-).
Usuń